VOSK JE PROSTĚ VOSK. NEBO NE?

Vosk je prostě vosk. Nebo ne?

 

Možná si říkáte, že vosk je zkrátka materiál, ze kterého se vyrábí svíčky. Co víc o něm potřebujete vědět? Co se o tak obyčejné věci dá napsat? No, nejspíše budete hodně překvapeni, s voskem to totiž není tak jednoduché, jak se zdá. Představím Vám, jaké různé druhy vosků existují, jaké mají výhody nebo naopak úskalí. Vysvětlím Vám, z jakého vosku jsou vyráběné všechny svíčky Jen ♡ Tak a proč. A ukážu Vám, co u našich svíček nikdy nenajdete a také v čem je náš vosk jedinečný.

 

Takže vosku je teda víc druhů jo?

Jo, to teda je a je mezi nimi pořádný, ale opravdu pořádný rozdíl. Popíšeme si postupně základních 5 druhů vosků a zaručeně budete překvapeni tím, co se dozvíte. U názvu každého vosku najdete smajlíka vyjadřujícího názor nebo možná spíše postoj k dané surovině.

 

PARAFÍN 

Troufám si říct, že parafín znáte všichni a máte s ním i největší zkušenosti. Určitě jste si už někdy přinesli z nějakého obchodního řetězce levnou svíčku ideálně syté barvy a silné vůně. Svíčku jste zapálili, a byť byla relativně velká, byla za pár hodin pryč.

Parafín je nejlevnějším možným voskem pro výrobu svíček, ale zároveň také voskem s nejkratší dobou hoření. Dobře váže barviva a vůně, což je často i důvod, proč jsou parafínové svíčky tak moc obarvené a tolik navoněné. Bohužel u levných parafínových svíček se příliš nedá spoléhat na kvalitu použitých barviv a parfemací. Je důležité uvědomit si, že při hoření svíčky dochází ke spalování vosku i s aditivy (barvivy a parfémy) a je nutné, aby i tyto suroviny byly kvalitní a neuvolňovaly při hoření škodliviny.

Jeho zřejmě největší nevýhodou je fakt, že je vedlejším produktem při zpracování ropy. Proběhly a neustále probíhají studie o tom, že při jeho spalování dochází k uvolňování škodlivých látek do ovzduší. Můžeme samozřejmě polemizovat o tom, kolik škodlivin se může z jedné svíčky uvolnit, ale i tak mi přijde zbytečné se riziku vystavovat, když existuje mnohem lepší varianta bez rizika.

Pokud máte dosud jen zkušenost s parafínovými svíčkami, tak budete překvapeni, jak taková sójová nebo kokosová svíčka hoří dlouho a její plamen neuvolňuje černý kouř. :)

Parafín NIKDY NEBYL A NEBUDE používán pro výrobu svíček Jen ♡ Tak. Jsme hrdí, že na výrobu svíček používáme ty nejlepší možné přírodní, ekologické varianty a suroviny prvotřídní kvality.

 

 

SÓJOVÝ VOSK  

Ten si v posledních letech získává mezi svíčkaři i uživateli svíček asi největší popularitu. Jedná se o přírodní vosk s vynikajícími vlastnostmi. Dobře se z něho odlévají svíčky do kontejnerů, ale i samostatně stojící svíčky.

Jeho velkou předností je, že do ovzduší neuvolňuje žádné škodliviny. Vyniká opravdu nízkým bodem tání, rozpouští se už při nějakých 40 °C, je proto vhodný třeba i na výrobu masážních svíček.

Jedná se o rostlinný vosk ze sójových bobů, který je 100% přírodní. Na trhu jsou k dostání certifikované varianty z udržitelného zemědělství, bez pesticidů, herbicidů nebo nějakých příměsí.

Dalším nemalým plusem tohoto vosku je fakt, že hoří až o 40% déle, než „ropné“ parafínové svíčky. Takže sójová svíčka Vám bude hořet téměř o polovinu déle, než stejně velká parafínová. Sójový vosk je možné sehnat v podobě lupínků nebo zrníček připomínajících čočku.

Z čistého sójového vosku je vyrobena velká část svíček Jen ♡ Tak.

 

 

PALMOVÝ VOSK 

Palmový vosk jako surovina sám o sobě není vůbec špatný a zdá se mi, že je v poslední době trochu neprávem démonizován. Velkým tématem rezonujícím celou společností je už delší dobu palmový olej. Ten se bohužel stal téměř synonymem pro drancování přírody, zabíjení zvířat a celkově velký ekologický problém.

Naštěstí existuje i fair-trade odvětví, které se zabývá pěstováním palem ekologicky a udržitelně. Pro výrobu palmového vosku nejsou třeba žádné agresivní chemické látky. Takže se jedná o ekologický materiál vhodný pro výrobu skvělých svíček, je ale nesmírně nutné vybrat spolehlivého dodavatele s biocertifikací.

Výsledné svíčky jsou pak nezaměnitelné, protože palmový vosk je specifický svým „omrzlým“ vzhledem.

 

KOKOSOVÝ VOSK 

Kokosový vosk je takovou vycházející hvězdičkou mezi přírodními vosky. Snad už každý zaznamenal, že kokosový olej je naprosté must have pro milovníky přírodní kosmetiky. Všichni jsme nějaký měli nebo stále máme doma a kokosový vosk se vyrábí právě z kokosového oleje.

Má velice podobné vlastnosti jako sójový vosk, takže hoří dlouho a nevylučuje žádné škodliviny. Je sice poněkud dražší, než sójový vosk, ale pro své vlastnosti se zaručeně vyplatí do něj investovat.

Nicméně ta pravá kouzla se začnou dít teprve, až když tyto 2 vosky smícháte dohromady. :) Sójový a kokosový vosk společně tvoří dokonalé kombo, které svíčky pozvedá na úplně jinou úroveň. Dlouho jsme hledali ideální poměr, v jakém vosky smíchat, aby se docílilo naprosto nejlepších vlastností výsledné směsi. Po mnoha pokusech a zdlouhavém testování jsme takovou směs našli a vychytali. Podařilo se nám tím získat vosk, který je schopen hořet o 55% až 60% déle, než obyčejné parafínové svíčky.

Výsledný produkt skvěle váže barvy i vonné nebo esenciální oleje a má velice vysokou kvalitu hoření. Jeho přirozeně bílá barva je příjemně krémová a skvěle se s ním při výrobě pracuje.

První kolekcí vyrobenou z této nové vyladěné směsi jsou nové BUCLÁČKY S PUNTÍKY a BUCLÁČKY SE SRDÍČKEM. Můžete se tedy přesvědčit sami, jestli je výsledný vosk o tolik lepší, než původní. Za nás je to momentálně prostě TOP.

 

VČELÍ VOSK 

Je nejčistší a nejdražší surovinou pro výrobu svíček, jde totiž o poměrně vzácný produkt. Má sám o sobě velmi výrazné medové aroma a špatně se daří jej ovonět esenciálními oleji nebo bylinami. Nehodí se tedy pro výrobu klasických vonných svíček. Často se používá pro výrobu kosmetiky, má totiž prokazatelné léčivé účinky.